Tjäna pengar som student - tips och råd för att dryga ut kassan
Att arbeta vid sidan om studierna är ett sätt att dryga ut en tunn studentplånbok. Hur mycket man hinner jobba extra beror på hur krävande utbildningen är.
Arbetsbelastningen på extrajobbet ska helst inte påverka studieresultatet och vice versa. Den bästa sortens extrajobb för studenter är arbeten med ett relativt fast schema så att du som studerar kan planera månadens arbetsbörda i god tid. Vet du om att din arbetsgivare kräver att du jobbar minst två pass per vecka kan du försöka välja dagar som inte krockar med viktiga föreläsningar, tentor, seminarier eller redovisningar. Hur van du är vid att studera kan också påverka dina förutsättningar att extrajobba. Har du pluggat ett bra tag har du en fördel på så sätt att du troligtvis vet hur mycket tid som krävs för att läsa in studiematerial, planera samt genomföra grupparbeten och dylikt. Det bästa tipset är att prova sig fram och inte försöka göra för mycket på en och samma gång. Studierna ska inte bli lidande av att du arbetar extra och arbetsgivaren ska inte bli besviken på att du inte kan ställa upp så mycket som du bedyrat när du anställdes.
Branscher där det passar att arbeta extra
Branscher såsom hotell och restaurang, vård och omsorg av exempelvis barn och äldre samt service och försäljning är ofta i behov av timvikarier och extrapersonal. Att skriva in sig i sin kommuns vikariepool samt registrera sitt CV hos olika bemanningsföretag är goda råd till studenter som söker extrajobb. Att arbeta helger och kvällar är ofta det bästa då detta innebär att du inte missar något i skolan under veckodagarna. Alla arbetsplatser har inte kollektivavtal så det gäller att vara lite påläst när det kommer till lön inom yrken som butikssäljare och personlig assistent. Du vill ju inte riskera att bli underbetald för ditt hårda jobb. Man kan oftast kontrollera aktuella lönenivåer och rättigheter online hos diverse fackförbund. Glöm inte heller att undersöka om du får extra betalt, OB-tillägg, om du arbetar sena kvällar och helgar som räknas som obekväma arbetstider.